Близо два месеца, след като Габриела и майка ѝ бяха задържани за убийството на Пейо Пеев. Пламен Борисов е адвокат на Велико Минков,

...
Близо два месеца, след като Габриела и майка ѝ бяха задържани за убийството на Пейо Пеев. Пламен Борисов е адвокат на Велико Минков,
Коментари Харесай

Адвокат за убийството на Пейо Пеев: Хора, този проблем може да дойде до главата на всеки

Близо два месеца, след като Габриела и майка ѝ бяха задържани за убийството на Пейо Пеев.

Пламен Борисов е адвокат на Велико Минков, който твърди, че е биологичен баща  6-месечното дете на Габриела, която е имала брак с Пейо. Детето се отглежда от родителите на Пейо Пеев. Минков се кълне, че бебето е негов наследник, само че майката даже и от пандиза пречела да се направи тест за бащинство.

Ето цялата обява на юрист Пламен Борисов:

Хора, апелирам ви да се постараете да разберете комплицираният текст по-долу, тъй като този проблем може да пристигна до главата на всеки. Резултатът от един ДНК тест може да излезе за един ден, а дело за оборване на бащинство със сигурност трае с години.

Времето, което лишават тези процедури, не може да е незнайно за следните държавни институции:

- Министъра на труда и обществената политика Министерство на труда и обществената политика,

- Председателя на Държавна организация за протекция на детето,

- Изпълнителния шеф на Агенция за обществено подкрепяне и

- Омбудсмана на Република България

И четирите административни държавни структури дружно и поотделно носят отговорност за правата на децата.

И четирите институции би трябвало да са наясно, че сега жестоко подценяват правата на 6-месечния наследник на Велико МИнков, тъй като с бездействието си ще му нанесат непоправима контузия.

В какво се показва тази контузия ли? Биологичният татко на 6-месечното дете Велико Минков заради несъответстващия закон, който контролира установяването на генезис, поради несъответстващата процедура, по която се преглеждат делата за генезис, поради бездействието на гореизброените институции - към този момент близо година не съумява да стане юридически татко на детето си. Биологичният баща Велико Минков е подхванал навреме всички планувани в закона процедури с цел да стане юридически татко на детето си:

- още преди да се роди детето е подхванал е процедура да го припознае;

- още преди да се роди детето е завел е иск за оборване на бащинството и за признаването му като татко, тъй като откакто в следствие от подхванатата процедура по припознаване е научил, че в 9-я месец от бременността си, майката на детето е сключила цивилен брак с бащата на по-голямото си дете и този мъж по силата на плануванаъа в закона хипотеза за бащинство (която споделя, че юридически татко става брачна половинка на майката, без значение от биологичната реалност);

- още преди Пейо - злополучният татко по хипотеза да бъде погубен от майката и бабата на детето, Велико Минков се е обърнал към териториално способените отдели за протекция на детето, с цел да ги алармира, че биологичното му дете е в риск и, че би трябвало да подхващат ограничения за отбрана на правата му;

- откакто злополучният татко по хипотеза Пейо бе погубен и на майката и бабата на детето бяха повдигнати обвинявания за съзнателно ликвидиране, Велико Минков поиска от териториално способената Държавно стопанско предприятие Красно село да приложи Конвенцията за правата на детето и да разпореди с административна заповед ДНК експертиза, която да отговори на въпроса дали Велико Минков е биологичен татко на към този момент 6-месечния си наследник. И откакто се убеди в следствие от теста, че това е по този начин, да го настани краткотрайно при биологичния баща Велико Минков докато траят бавните правосъдни процедури.

Разпореждането с административна заповед на подобен тест е напълно в отбрана на правата на към този момент 6-месечния наследник на Велико Минков защото до момента в който процесът свърши на всички инстанции, бебето може да стане младеж. Това не е смешка, тъй като процесуалното държание на майката, демонстрира гневна опозиция против придобиването на статут на татко на 6-месечния и наследник от Велико Минков. Макар и от следствения арест или от пандиза, майката може да бави делото с години. Ето повече от половин година от подаването на исковата молба (преди раждането на детето) още няма планувано първо намерено съвещание на съда - какво ли ни чака отсега нататък?!

Докато бащата види сина си и сина бащата - явно ще минат години и това към този момент е контузия и за детето, и за бащата. Но още по страшната вероятност е, че в следствие от дългото време, което ще изтече и макар че ДНК-теста ще покаже, че Велико Минков е татко на детето, съдът може да реши, че защото детето не познава биологичния си татко и не е раснало с него, че е в най-хубав интерес на детето да не се трансформира произхода му, тъй като (видите ли) е привикнало без него.

Който не има вяра - да прочете несъответстващата норма записана в чл.62 ал.5 на Семейния кодекс: " Трето лице, което твърди, че е биологичен татко на детето, може да оспори бащинството до приключване на една година от узнаването на раждането. Този иск наложително се съединява с иск за определяне на генезис. Съдът взема решение разногласието, като взема поради интереса на детето. " Сиреч, съдът може да реши, че не е в полза на детето татко му Велико Минков да му стане татко.

Две неща може да направи министър Иванка Шалапатова за 6-месечното дете:

1. Да даде зелена светлина - по подчиненост на ДСП-Красно село да удовлетворят молбата на Велико Минков и да създадат административно ДНК-тест, да се базират на обоснованото правно очакване, че един ден делото за генезис разумно ще бъде извоювано от биологичния татко и да настани детето краткотрайно при него, до момента в който трае процеса и

2. Да предложи, посредством Министерски съвет законопроект, по който при спор за генезис за де прави незабавно ДНК-тест и да се постановяват до дни от съда привременни ограничения според от резултатите от ДНК-теста, като се отстрани опцията съда да преценя дали е в полза на детето биологичния му татко да му бъде и юридически татко.

" Дано министърът направи и двете неща ", надява се юрист Борисов.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР